top of page
Zoeken

Uit de draaimolen naar de glijbaan

Een glijbaan heeft als kenmerk dat je er op moet klimmen en daarna is er een weg naar beneden. De ene glijbaan is stijl, de andere moet je een beetje meewerken.

We wisten dat we in de periode tussen september en 1 november een paar glijbanen mochten beklimmen. Met een beetje inspanning naar boven klimmen en daarna laten gebeuren. Niet omkijken maar genieten van het moment. De eerste glijbaan is voor mij een pittige klim. Maar dan is het daarna ook genieten. Ik heb de eer om voor mijn lief die gestopt is met werken een ritueel voor te bereiden op de receptie 10 oktober 2019 is de datum. Als herinneringenmaker/ ritueel begeleider verbind ik me in gedachte met mijn lief en het afscheid. Ik merk dat ik bruis van ideeën. Ik weet weer waarom ik voor dit vakgebied heb gekozen. Heerlijk om een plan te mogen maken. En zoals ik het op de opleiding ook heb geleerd: je hoeft het niet alleen te doen. In dit geval kon ik overleggen met twee dierbare collega's op het werk van mijn lief. Binnen een kwartier brouwen we plannen en vind mijn idee een weg. Ik word nog verder geïnspireerd door ideeën van hun. Het gevoel van samen de glijbaan beklimmen is er. Het symbool wordt de schakel. Hij is een schakel geweest tussen werknemers en IBM. Hij wist te schakelen met medewerkers van heden naar verleden naar heden. Hij was als enige man een belangrijke schakel in zijn team van collega's. Hierover schrijf ik een speech. Hoge glijbanen hebben soms van die plateaus waar je even niet klimt. Daar ontmoet ik mijn kinders. We overleggen over kado's, foto serie en over een geschenkje voor de gasten. Ieder klimt daarna weer verder met zijn eigen taak. Ik klim gestaag verder. Af en toe wat hoogte vrees. Zo voor een groep staan, iets waardevols vertellen, ik heb er zin in maar vind het wel spannend. Dan is het moment daar. In een prachtige ruimte is de ontmoeting. Eerst roetst de manager naar beneden van de glijbaan. Ze spreekt mooie woorden. Dan zijn directe collega, er is een lach en een traan De drie grote levensveranderende momenten worden door beiden bijzonder mooi onder woorden gebracht. Een oud collega krijgt het voor elkaar om snel de glijbaan op te klimmen en plots zo maar zonder voorbereiding mijn lief mee te nemen in vervlogen tijden.

Dan is het moment daar. Ik sta boven, vanaf de glijbaan heb ik het uitzicht op zo'n 60 collega's en popel om te beginnen. Ik vraag de collega's om in een cirkel te gaan staan. Mijn lief is daar deel van.. Ik vertel over de schakel die hij is geweest., zoals hierboven al beschreven. 2 collega's houden een touw vast wat verbonden is door een schakel. Na mijn woorden is er muziek "time to say goodbye" Het is een bijzonder moment de muziek, de handeling........Mijn lief opent de schakel en daarmee de cirkel waar hij onderdeel van was. Hij stapt de kring in en door de opening komen nu de vrienden en familie leden de cirkel binnen. Deze maken een nieuwe cirkel met mijn lief. We maken met de nieuwe groep bekende dierbaren de cirkel weer dicht met de schakel. Als kado krijgt hij van de dierbaren een leren armband met schakel. Alle gasten krijgen een visite kaartje met al zijn gegevens aan een sleutelhanger met schakel. Het was een waardevol moment. Ik heb genoten van de glijbaan de uitzichten en ben blij dat alles goed geland is. We genieten nog van een avond met een heerlijk diner en prachtige woorden van onze kinderen. Daarna glijden we tussen de lakens en dromen van een bijzondere avond.

82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page