top of page
Vormgeving

Een viertafeltje kan een plekje krijgen in je huiskamer. Je kunt er van alles opzetten dat betekenis heeft voor jou en/of je gezin. Dingen die je gevonden hebt, een kaart die je kreeg, foto's van mensen die zijn overleden, kaarsen, bloemen, knutselwerkjes, een schelp of steen die je op vakantie vond enzovoorts. De aankleding van de viertafel kan veranderen met de tijd. Daarbij kun je de kleuren van de seizoenen een rol laten spelen. Je kinderen mogen zelf meedenken wat ze erop willen neerleggen van zichzelf. Zo'n viertafel kan helpen om bv. de dood van een opa of oma te verwerken, een geboorte te vieren, bewust te zijn van de natuur, schoonheid, verbazing, ontdekking, herinnering, humor. meer info

Hieronder wat voorbeelden uit mijn persoonlijke leven. 

Rituelen met de viertafel
Waarom rituelen met een viertafel?

Rituelen geven houvast in de tijd, ze bieden uitdrukking en oriëntatie op waarden, geven vorm aan de ontwikkeling van symbolisch bewustzijn. Rituelen  helpen bij overgangen ze prikkelen de zintuigen.

 

Je kunt ze indelen in 4 soorten: dagelijkse rituelen (bv. rituelen bij de maaltijd of het slapengaan), jaarriten (kerkelijke feesten, maar ook sinterklaas, familiedag, verjaardagen), levensrituelen (geboorterituelen, doop, naar school, ‘vrouwendag’ bij eerste menstruatie, uit huis gaan, 21 worden, trouwen, scheiden, nieuw huis, sterven, herinneren) en crisisrituelen (kaarsjes branden, het begraven van dieren in de tuin).

DIERENDAG

16021408.JPG

De viertafel  versierd met dierendag met eigen knuffels en tekeningen van dieren. Leuk om het verhaal van van Franciscus te vertellen

ST. MAARTEN

16021406.JPG

De viertafel van St. Maarten is er altijd wat kort omdat Sinterklaas al voor de deur staat. En de snoep is te lekker om alleen naar te kijken.

ONS PLANMEISJE

16021402.JPG

Ons gesponsorde meisje uit India kreeg een plek in de zomer als we weer nieuwe foto's van haar kregen.

GEDENKTAFEL

IMG_20190113_110313.jpg

Als er een baby geboren is of er is iemand overleden, dan is er op de tafel ruimte voor de kaart, een foto en een kaarsje met een bloemetje.

16021404.JPG

Toen mijn man de Elfstedentocht had gereden op de fiets maakten we een tafel met zijn medaille, zijn kaart een vlaggetje en een gevonden zadel.

ELFSTEDENTOCHT

Technologie op school

Als een van de kinderen middelbare school examen moest doen werden er zoveel plekken gemaakt op de tafel als aantal dagen examen. Voor elke dag was er een bemoedigend cadeautje.

EXAMENTAFEL

bottom of page